Servis Klima uređaja sa 20 godina iskustva

Pon-Sub: 08:00 - 18:00

24h Hitne intervencije

Garancija

Garancija na servis 6 meseci

Pozovite nas: 063 657-395

Ratina, Kraljevo

Hlađenje server sala

Hlađenje server sala

Moderna računarska oprema generiše ogromne količine toplote. Server sale mogu i u zimskom periodu biti "vruće tačke" stvarajući toplotu toliko veliku da se može oštetiti veoma skupa instalirana oprema.U zavisnosti od opreme u server sali potrebno je server salu hladiti i u zimskom periodu.
Važno je znati da svi inverter klima uređaji ne mogu da hlade pri niskim spoljnim temperaturama. Obično rade do +10 C u režimu hladjenja. Zato je potrebno da prilikom nabavke opreme klima uređaj- inverter obavezno ima oznaku "LAK" (low ambient kit) što omogućava hlađenje i na spoljnoj temperaturi od -10 C (-15 C)
Prilikom odabira klima uređaja za server sale, mora se obratiti pažnja na toplotne dobitke.
Toplotni dobitak je grejanje same opreme - ukupna toplotna snaga racunara, rek ormana i ostale opreme koja emituje toplotu u prostoriji. Uz to treba uraditi i proracun zapremine prostorije, orjentaciju prostorije i prozora kai i dodatne toplotne dobitke.
Otvaranje prozora i hlađenje spoljnim hladnim vazduhom nije preporučljivo zato što visoka vlažnost hladnog spoljnjeg vazduha može oštetiti opremu tako sto može uzrokovati pojavu kondezacije na osetljivoj elektronici.
Sprečavajući promene i varijacije u stepenu vlažnosti vazduha , kao i održavanju optimalne temperature, sprečava se mogućnost pojave havarije u server sali. Optimalna vlažnost vazduha je kao i u kućnim uslovima od 40% do 55%. Za održavanje relativne vlažnosti vazduha u prostoriji služe odvlaživači.

Poznato je da hlađenje iz duplog poda ima svoje limite i u slučaju povećanja potrošnje unutar reka nije moguće ravnomjerno ohladiti opremu.

Dodaci za poboljšanje hlađenja iz duplog poda Rack Air Distribution Unit  snage do 3kW i eliminišu temperaturnu razliku između opreme na dnu i na vrhu reka.

Potrebno je postaviti i BMS (Building Management System) koji će omogućiti kontrolu sistema za hlađenje i ventilaciju i koji će vršiti monitoring temperature i vlažnosti u server sali. BMS mora imati interfejs prema IKT sistemu za održavanje i upravljanje.

Hladjenje-servera-2
Hladjenje-servera-4
Hladjenje-servera-3