Servis Klima uređaja sa 20 godina iskustva

Pon-Sub: 08:00 - 18:00

24h Hitne intervencije

Garancija

Garancija na servis 6 meseci

Pozovite nas: 063 657-395

Ratina, Kraljevo

Kompenzacija reaktivne energije

Kompenzacija reaktivne energije

Reaktivna energija predstavlja deo ukupne utrošene energije koji se troši na uspostavljanje i održavanje magnetnog polja u električnim mašinama. Najveći potrošači reaktivne energije su elektromotori i transformatori, ali i fluo cevi, ispravljači, računari ...
Pored toga što reaktivna energija zauzima prenosne i proizvodne kapacitete, prilikom prenosa reaktivne energije nastaju i značajni gubici u provodnicima i ransformatorima.
Padovi napona u elektroenergetskom sistemu su donekle posledica i prekomerne potrošnje reaktivne energije.
Veličina koja opisuje procenat utrošene reaktivne snage naziva se faktor snage.
Trenutno je na snazi tarifni sistem uveden od strane Elektroprivrede Srbije, koji svaku potrošnju reaktivne energije ispod granica tehničkog optimuma tj. faktora snage 0.95 opisuje kao prekomerno utrošenu reaktivnu energiju.

Uz pomoć opreme za kompenzaciju reaktivne snage prosečan industrijski potrošač može povećati faktor snage, tj. smanjiti račune za reaktivnu snagu.

Kompenzacijom reaktivne energije podrazumeva se montaža opreme koja generiše reaktivnu energiju i time kompenzuje potrošnju reaktivne energije u pogonu što dovodi do značajnog smanjenja količina preuzete reaktivne energije iz mreže.

Troškovi reaktivne energije tipično su odgovorni za oko 15% ukupnog računa za električnu energiju. Kompenzacijom reaktivne snage ova kompletna stavka bi trebalo da bude skoro potpuno eliminisana.

Kompenzacija--b
Kompenzacija-c